Izvorni plesi po metodi G. I. Gurdjieffa

Izvorni plesi po metodi G. I. Gurdjieffa so sistem gibov za harmonizacijo sodobnega človeka, vzpostavitev notranje in zunanje stabilnosti ter doseganje višjih stanj inteligence oziroma nivojev zavesti. Specifični gibi, linije in prostorske forme ob posebni glasbi pripeljejo človeka v stanje prisotnosti, zavedanja, umirjenega uma in čustev.  

Posameznik spoznava svojo ego strukturo, misli in čustva, pravilno uporablja energijo in je ne izgublja. Preseže avtomatizme in navade, postane zavesten upravljalec samega sebe.  

Metoda, ki ne zahteva predhodnega znanja, je narejena za danes nenehno razmišljujočega človeka, ki ne zna in zato tudi ne more ustaviti nenehnega toka misli, kar ga utruja, spravlja v stres in omejuje njegovo kreativnost. Metoda vodi do tistega eliksirja, ki ga vse od starih časov iščemo ljudje, da bi dosegli notranji mir in spokojnost. Je za vsakogar, ki želi živeti v harmoniji telesa, čustev in intelekta/uma. Tisti, ki tako živijo, pravijo: »Dokler se ne prebudiš, dokler si mehaničen, niti ne veš, da spiš. Ne zavedaš se, kakšen zaklad potencialov je tvoja notranjost.«

*več*

Dokler nisi zgrožen nad sabo, o sebi ne veš ničesar

SENSA, 2018

prijava_na_e-novice

KOLEDAR DOGODKOV

Tematske delavnice

gumb_gurdjieff_intenziv_S

13. 5.

18:00 – 22:00

GIB Gurdjieff

Gibanje k Prisotnosti 

60 €

Ljubljana Vič

gumb_gurdjieff_intenziv_S

3. 6.

18:00 – 22:00

GIB Gurdjieff

Gibanje k Prisotnosti 

60 €

Ljubljana Vič

gumb_gurdjieff_intenziv_S

17. 6.

18:00 – 22:00

GIB Gurdjieff

Gibanje k Prisotnosti 

60 €

Ljubljana Vič

PRIJAVA NA DELAVNICO

OBVESTILA UDELEŽENCEM

OBLAČILAOhlapna, dolgi rokavi in dolge hlače.
OBUTEVBosi ali v nogavicah.
LOKACIJAProstor je pozimi topel, poleti ravno prav klimatiziran.
Po delavnici se je možno oprhati.
Brezplačni parkirni prostori so v neposredni bližini.
ČASOVNICANekaj dni pred delavnico vam pošljemo zadnje napotke.
Prostor odpremo 30 minut pred začetkom.
Zaradi registracije pridite vsaj 15 minut pred začetkom. Začeli bomo točno.
ZA DOBRO POČUTJE IN NEMOTENO DELOProsimo, da na delavnice ne prihajate odišavljeni z dezodoranti, eteričnimi olji ali parfumi.
PRIJAVA/ODJAVAPostopek prijave in pravila odjave si preberite tukaj.

Naslov [email protected] shranite v imenik ali ga označite kot ‘Never block sender’, da naša pošta ne bo pristala v ‘spam/junk/nezaželeni/vsiljeni’ pošti.
DOBRO JE VEDETINaslov [email protected] shranite v imenik ali ga označite kot ‘Never block sender’, da naša pošta ne bo pristala v ‘spam/junk/nezaželeni/vsiljeni’ pošti. Gmail uporabniki poglejte tudi v zavihek Promocije.

prijava_na_e-novice

.

Izvorni plesi po metodi G. I. Gurdjieffa

delavnice april – junij 2022
 
GIBANJE K PRISOTNOSTI 

TERMINI S POUDARKOM ZA ZAČETNIKE

MAJ
13. 5. / 18.00 – 22.00 / 60 €

JUNIJ
3. 6. / 18.00 – 22.00 / 60 €
17. 6. / 18.00 – 22.00 / 60 €

Gibajmo se. Čim več. V pravo smer. Tako in na način, da bomo zdravi, voljni, nežni, ognjeni, radostni, spontani, kreativni.

Fizično telo je naše plovilo. Znotraj nas je vibracija, sila, notranji ogenj, voda … Pred očmi imamo naravo, ki je v gibanju, in zato čista, lepa, spontana. Gibajmo se, plešimo, kreirajmo, smejmo se.

Gibanje je fizičnemu telesu vredno iz mnogih razlogov.

Ko dihamo na pol mrtvo, naše telo iz zraka ne dobi dovolj aktivnih elementov, ki telesu služijo za obstoj, delovanje, kreiranje – govorim o življenju, ne o životarjenju.

Delavnica 4 obiskov je spodbuda k gibanju in opazovanju. V gibanje bomo spravili naše možgane in aktivirali povezave sinaps. Desno in levo možgansko polovico aktivirali k sodelovanju. Naravno je sodelovati s telesom in ne biti ločen od telesa. Naravno gibanje je enostavno, enosmerno, le eno. Povezali bomo glavo in srce – celo telo.

Dotaknili se bomo fizičnega telesa, srca in zavedanja. Enostavno in naravno je, da karkoli v življenju počnemo, za to uporabimo ravno pravšnjo količino goriva. Kot rezervoar za gorivo v avtu. Če ga ne natočimo, ostanemo na cesti.

Telo je čudežno in čudovito je biti v stiku z njim, ga poznati, sodelovati z njim in mu prisluhniti. Čiste in enostavne vaje v gibanju, glasbi in opazovanju: gibamo se, opazujemo gibanje in nato zopet opazujemo. Čudovito in navdihujoče je živeti življenje zdaj, zdaj in zdaj.

Prav tako je naravna ravno pravšnja uporaba tonusa mišic za določeno aktivnost, ki jo počnemo. Pa naj bo to košenje trave, risanje, ples, petje, odvijanje žarnice, pogovor s partnerjem, zlaganje drv, predavanje, kreiranje …

Kako boste od delavnice odnesli čim več?
Pričakovanja pustite na parkirišču pred dvorano. Poskusite se predati. Opazujte, da boste dobili lastno izkušnjo. Potem veste sami.

Kaj nam gibanje k Prisotnosti prinese:
• Ni prostora za misli, aktivira se zavedanje
• Pot k čistemu, naravnemu gibanju
• Aktivacija naših čutil – zunanjih 5 in notranjih
• Povezovanje desne in leve možganske polovice in sodelovanje med njima
• Povezava telesa, srca in zavesti
• Pomen čistega počivanja – ne delam nič, počivam

Rezultat takšnih gibanj in plesa se zgodi, ko jih počnemo nekaj časa. Vložek vaše Prisotnosti in pripravljenosti ter volje – to je ključno.

Povprašala sem udeležence, kaj jim je takšno gibanje in ples vneslo v življenje:
Stvari ne padajo več iz rok
Zavedam se, kaj počnem
Imam več energije in sem postal nasmejan, pozitiven
Imam veliko časa
Moje telo je mehko, graciozno, prav tako tudi moja komunikacija in odnos z ljudmi
Ne jamram več
Nisem len
Vem, kam kaj odložim
Postal sem zares organiziran
Sestanki, ki jih vodim, imajo namen in tudi rezultat
Ne obljubljam več nekaj, če vem, da tega ne bom storila
Moje telo je mehko in slišim ga
Nisem utrujena
Manj sanjarim
Razumem, kaj je zgrajen konstrukt
Bolj sem odločen in stabilen
Znam pogledati stvari realno, takšne kot so
Nimam več izpadov
Ne dvomim
Znam počakati na pravi trenutek
Znam se odločiti in postaviti meje
Ko nekaj počnem, sem zares pri stvari

.

.

VEČ O PROGRAMU

Izvorni plesi po metodi G. I. Gurdjieffa človeka skozi specifično gibanje vodi k prebuditvi. Ti plesi oziroma gibi so izjemno učinkovita metoda za samoopazovanje, da bi videli, kako delujemo. Vodijo nas do tega, da razumemo, kako nezavedni mehanizmi vplivajo na naše telo, kako nas navade in značajske lastnosti ovirajo, da bi živeli pristno, zavestno in prisotno.

Gibi pri teh plesih povzročijo določene vibracije, ki spreminjajo strukturo živčnega sistema in vplivajo na spodbujanje, razvijanje in povezovanje opešanih sposobnosti možganskih sinaps med možganskimi celicami, kar neposredno vodi v razvoj primarne inteligence. Človek ne postane pametnejši, temveč inteligentnejši. Informacije naučenega zna v vsakem trenutku primerno uporabiti. Je kreativen, vedno znova nov in tudi zdrav. 

Zakaj ne dokončamo začetih stvari?

SENSA, 2018

Za spremembo je treba najprej pogledati vase, spoznati svoje telo, čustva, misli. Nato pogled usmeriti navzven, kasneje še globlje vase. Življenje nam nenehno ponuja priložnosti, da bi videli, slišali, okušali in razumeli. Razumeli, da v nas obstaja nekaj več od nenadzorovanih potreb telesa, želja in emocij, ki iz našega življenja ustvarjajo trpljenje.  

Za to, da bi razumeli, kdo smo in spoznali resnico o sebi, potrebujemo zavestno odločitev oziroma notranji namen, da želimo spoznati in razumeti sebe skozi življenje, in razumevanje, da sprememba zahteva naš zavestni napor. Beg pred neprijetnim namreč ni nikoli prava rešitev. Neposredno soočenje z resnico je edina pot, ki nas očisti. Telo pa je tisto, ki nikoli ne laže in nam tako kaže resnico o nas samih.  

Izvorni plesi po metodi G. I. Gurdjieffa nas peljejo v razumevanje in stanje prisotnosti. Prisotnost je ključ do lastnega potenciala – pripelje nas do razumevanja sebe, drugih in življenja. Postanemo sposobni, da smo lahko sproščeni in nenapeti v katerikoli situaciji. Da smo notranje stabilni in da zavestno upravljamo svoje življenje.  

Gibe spremlja specifična glasba. Gre za objektivno oziroma neasociativno glasbo, ki v človeku ne vzbuja nobenih asociacij, čustvenih razpoloženj, spominov, misli. To je ’čista’ glasba, kakršna je na primer tudi Mozartova ali Bachova. V človeku spreminja zgolj strukturo vibracije in ga vodi iz subjektivnega v objektivni svet. 

S plesom si pogledamo notranjost

MISTERIJI, 2018

Učinki

Po spoznanjih znanosti človek uporablja največ pet odstotkov zavesti, preostalih 95 odstotkov je podzavest. Tega se ne zavedamo, to je speči potencial, ki ga je treba prebuditi. Pet odstotkov zavesti se povečuje proti stotim s ciljem, da človek postane popolnoma zavestno oziroma budno bitje. Biva v objektivnem stanju zavesti, v stanju popolne budnosti, kjer je resnica enaka za vsakogar.  

Ko še ne poznamo sebe in številnih sil, ki vplivajo na nas od zunaj, živimo in delujemo kot stroji ‒ povsem mehansko, avtomatsko. Metoda inteligentnega sistema gibanja povzroči spremembo notranje kemije človeka: spremeni se stanje uma, čustev in telesa, kajti ti gibi povzročijo gibanje določene vibracije, ki spreminja strukturo živčnega sistema.  

Gibi prav tako vplivajo na razvijanje in povezovanje zakrnelih sposobnosti možganskih sinaps, kar neposredno vodi v razvoj primarne inteligence. Človek ne postane pametnejši, temveč inteligentnejši. Informacije naučenega zna v vsakem trenutku uporabiti primerno, ne ponavlja se, vedno znova je nov in tudi zdrav.  

S ponavljanjem določenih gibov človek direktno okuša substanco sebe oziroma svojo bit, kar se lahko zgodi le, ko je um utišan. Aktivira se vrsta kemičnih procesov, ki skozi številne spremembe vodijo v novo kristalizacijo človeka ‒ v takšnega, kakršen se je rodil.

Da bi uresničili svoje zmožnosti in potenciale, se postopoma zavestno osvobajamo identifikacij s telesom, čustvi, mislimi, koncepti, idejami, stališči, navadami. Dokler se človek identificira, dokler se na karkoli ’lepi’, ne more narediti nič razumnega. Identifikacija je prva ovira pri spominjanju sebe.

Skozi gibanje, zvok, glas, tišino, okušanje, vonjanje, čutenje se boste spustili v globine telesa, pogledali v sebe, okoli sebe, v druge in v življenje samo.

Za program GIB Gurdjieff se odločajo ljudje ki si želijo iz neposredne izkušnje razumeti tematike, kot so:

  • zaupanje v življenje in vase
  • ljubosumje, jeza, različni izbruhi čustev
  • nemoč, nedisciplina, lenoba
  • neprestana borba v želji po dokazovanju
  • kako ustvariti novo, višjo kvaliteto zavesti znotraj sebe
  • kako pozornost zavestno usmeriti navznoter, da naša energija ni več razpršena,
  • temveč implodirana in kako jo uporabiti za nenaporno delovanje
  • da disciplina ni nič drugega kot jasna smer, cilj, ko vso svojo energijo usmerimo v ta trenutek; da je disciplina čudovita vrlina
  • kako biti tukaj in zdaj

Nekoč so ljudje čutili, bili so odprti navznoter in navzven

PLAYBOY, 2016

G. I. Gurdjieff

George Ivanovič Gurdjieff (1877‒1949) je bil grško-armenski filozof, mistik, duhovni učitelj, neutruden raziskovalec življenja, ki se je povsem posvetil iskanju odgovora na vprašanji “kdo sem jaz” in “kaj je življenje”. Iz številnih potovanj po vsem svetu je fragmente znanj iz različnih starodavnih tradicij in kultur (Armenija, Turčija, Grčija, Rusija, Egipt, Sirija, Uzbekistan, Tibet, Indija) povezal v sistem, ki posamezniku omogoča razumeti um in delovanje človeka, stopiti iz oklepov uma in doživeti odgovor na zgornji vprašanji.  

Poučeval je, da se človek sestoji iz dveh delov: bitja in osebnosti. Človeško bitje je to, kar je resnično njegovo in kar ga globoko povezuje s celotnim vesoljem, z vsemi ustvarjenimi bitji, s skrivnostjo Celote, ki nas je ustvarila. Medtem ko je osebnost človeka to, kar v njem ni izvorno – to je vse, česar se je skozi življenje naučil od drugih, kar je nekritično usvojil v otroštvu: zbirka različnih znanj, stališč, mišljenja in pravil, ki so postala del njega, del slike, ki jo je ustvaril o sebi, ki jo predstavlja drugim in verjame, da je ta slika on sam.

Ozaveščanje in opuščanje navad in načinov avtomatiziranega nezavednega vedenja je bila za Gurdjieffa osnova duhovnega razvoja; pot k deavtomatizaciji človeka in oživljanju notranjega bitja pa je poimenoval preprosto: delo ali delo na sebi.  

George Ivanovič Gurdjieff velja za duhovnega učitelja, ki je v 20. stoletju na evropskih tleh spremenil največ ljudi v smislu, da so postali zavestno delujoča bitja. Bil je izjemno inteligenten človek, prebujen, povezan z univerzalno bitjo obstoja. 

*Aktualni termini*

prijava_na_e-novice

.