INTELIGENTNO GIBANJE

O Vrtenju

Po izsledkih sodobne znanosti vrtenje povzroči pomembne spremembe v strukturi možganov v dveh mesecih – spodbuja tvorbo sinaps ter uravna delovanje leve in desne možganske polovice in tako aktivira celotne možgane. Pri večini ljudi je namreč bolj kot desna (kreativna, intuitivna) razvita leva (miselna) možganska polovica.

Vrtenje učinkuje neposredno na vodo v telesu. Telo je sestavljeno iz 60 do 70 odstotkov vode, ki v sebi vsebuje praspomin. Zaradi specifičnih lastnosti vode se med vrtenjem vzpostavi elektromagnetno polje, ki človeka revitalizira. Na telesni ravni se razbremenijo ramena, vrat in vretenca, hrbtenica se namesti v pravilen položaj. Mišice postanejo lepe, vztrajne in dolge.

A ni dovolj, da se samo vrtimo, pomembno je, da se znamo pravilno vrteti.

*več*

Skrivnost vrtenja je v atomu

SENSA, 2017

prijava_na_e-novice

KOLEDAR DOGODKOV

gumb_vrtenje_intenzivni

27. – 30. 9.

27., 29. in 30. 9.

TOR, ČET, PET

5:15 – 6:15 h

3 meditacije

vrtenje, dinamična, zvočna

45 €  za prijave do 20. 9.

Ljubljana Vič

gumb_vrtenje_intenzivni

7. – 18. 11.

5:15 – 6:15 h

Vrtenje

2 tedna

med tednom vsak dan

160 €  za prijave do 26.10.

Ljubljana Vič

gumb_vrtenje_intenzivni

2023
14. – 23.6.

6:15 – 7:30 h

14. – 16. 6.

21. – 23. 6.

Vrtenje

2x po 3 termini

 

Ljubljana Vič

PRIJAVA NA DELAVNICO

OBVESTILA UDELEŽENCEM

OBLAČILAUdobna, primerna za prostočasne dejavnosti, dolgi rokavi in dolge hlače.
OBUTEVNogavice ali copati z usnjenim podplatom.
LOKACIJAProstor je pozimi topel, poleti ravno prav klimatiziran.
Po delavnici se je možno oprhati.
Brezplačni parkirni prostori so v neposredni bližini.
ČASOVNICANekaj dni pred delavnico vam pošljemo zadnje napotke.
Prostor odpremo 30 minut pred začetkom.
Zaradi registracije pridite vsaj 15 minut pred začetkom. Začeli bomo točno.
ZA DOBRO POČUTJE IN NEMOTENO DELOProsimo, da na delavnice ne prihajate odišavljeni z dezodoranti, eteričnimi olji ali parfumi.
Mobilni telefon naj bo izklopljen.
Fotografiranje, avdio ali video snemanje ni dovoljeno.
PRIJAVA/ODJAVAPostopek prijave in pravila odjave si preberite tukaj.
DOBRO JE VEDETINaslov [email protected] shranite v imenik ali ga označite kot ‘Never block sender’, da naša pošta ne bo pristala v ‘spam/junk/nezaželeni/vsiljeni’ pošti. Gmail uporabniki poglejte tudi v zavihek Promocije.

prijava_na_e-novice

.

O Vrtenju

Vodja Kristina De Ventus se je z vrtenjem kot 20-letnica srečala v New Yorku na tamkajšnjem Ballet Institutu, kjer se je izpopolnjevala iz baleta. Imela je čast biti študentka ruskega baletnega mojstra Ilje Gafta, ki je od svojih učencev kot pogoj, da jih poučuje, zahteval, da zmorejo 32 neprekinjenih fouettéjev (obratov). Sam je pri starosti 65 let brez vsakršne priprave brez napora gladko in graciozno naredil 11 piruet. Pri tem mojstru je spoznala in usvojila metodo tehnike vrtenja. 

Nadgrajevala jo je med raziskovanjem starodavnih metod in praks po večinoma odročnih krajih našega planeta, kjer se je staro znanje še živo. Z vsakodnevnim treningom je dosegla notranjo stabilnost in razumevanje osnovne integralne vibracije, o kateri govorijo tako starodavni spisi kot sodobna znanost.

Možgani predstavljajo 2 % telesne mase in tehtajo približno 1,4 kg. Zgrajeni so iz okoli 100 milijard živčnih celic oz. nevronov in 80 % vode. Za nemoteno potovanje informacij po živčnem sistemu skrbijo sinapse, t. i. stik med dvema sosednjima nevronoma. 

Možgani ne tvorijo sinaps, ki jih potrebujemo, temveč tiste, ki jih uporabljamo. Kot zelo ekonomičen organ tudi ne ohranjajo sinaps, za katere ni potrebe. Človekova inteligenca je odvisna od števila sinaps.

Da bi se možgani dobro razvijali, iščejo stimulacijo. Človek je bitje, katerega primarna telesna aktivnost je gibanje. Medicina je dokazala, da je gibalna aktivnost, ki aktivira celotne možgane, vrtenje.

S fizikalnega stališča med vrtenjem na človeško telo delujeta nasprotujoči si sili: centripetalna in centrifugalna.

Vrtenje

SUZY, 2022

V pravih rokah nič ni nemogoče

REVIJA JANA, 2017

Prva teži k središču; sili nas, da se gibamo k centru, druga pa nas vleče navzven; sili nas, da bežimo vstran od središča. Zaradi hkratnega delovanja omenjenih sil se v telesu zgodijo številni fizični procesi, ki so znanstveno utemeljeni. Ker sili zasenčita učinek konstantne sile gravitacije, se zgodi sprememba v delovanju naših celic.

Medtem ko se vrtimo, poskušamo opustiti podobo, ki jo imamo o sebi, identifikacijo z mislimi, čustvi, preteklostjo, pričakovanji, vzorci, navadami, koncepti, ki v nas delujejo kot avtomatizmi. V starih tradicijah so ta proces poimenovali čiščenje srca.

Vrtenje nam ob zadostnem številu ponovitev omogoči, da doživimo – ne le razumemo –, da znotraj nas obstaja stabilnost, ki je trdna in nespremenljiva. Z rednim izvajanjem tehnike si damo dovolj časa, da stabilnost spoznamo, jo stabiliziramo, razumemo in začnemo iz nje tudi delovati v vsakdanjem življenju.

Tisti, ki so tehniko vrtenja prakticirali dlje časa, pravijo, da jih v življenju ne ‘vrtinči’ več sem ter tja, da odločno stopajo po zastavljeni poti. Vrtenje jim je bilo v pomoč, da so postali organizirani, disciplinirani, da učinkovito uresničujejo to, kar so si zadali. In skoraj neverjetno je, kako so se polepšali – ne samo navzven, tudi navznoter – in kako odprti so postali pri sprejemanju vsega, kar jim v življenju prihaja naproti.

Vrtenje imamo vsi v sebi, saj je vrtenje del narave. Vse v obstoju se vrti in ponavlja. Človekov biološki ritem, menjevanje dneva in noči, delovanje organov, vrtenje planetov, menjavanje letnih časov. Tehniko vrtenja lahko razumemo kot prakso spoznavanja sebe, lahko pa se osredotočimo na njene povsem zemeljske dobrobiti:

V pravih rokah nič ni nemogoče

REVIJA JANA, 2017

Učinki

  • Človekovo telo se sčasoma popolnoma sprosti blokad.
  • Postanemo organizirani, odločni, disciplinirani. 
  • Povečajo se kreativnost, intuicija, spontanost.
  • Delovanje misli postane usmerjeno – misli ne delujejo brez potrebe, temveč le, ko jih potrebujemo. Miselni procesi v možganih namreč črpajo 20 do 30 % človekove energije.
  • Med pripravami na vrtenje stabiliziramo korak, naučimo se pravilno drsati in prenašati težo, da korak postane mehek in lebdeč. Zgradi se tudi pravilni nartni lok, ki je pri marsikaterem odraslem prenizek. 
  • Življenje je nepredvidljivo, vendar mora biti človek pripravljen na to – potem kaos življenja ne vpliva nanj. Vrtenje nas usposobi, da se prilagodimo kaosu, da se gibljemo v njegovi smeri in pri tem ostajamo mirni.
  • Stabilen človek z lahkoto deluje v življenju, ker je njegovo telo prožno, mehko, čuteče in ker je njegova zavest osrediščena.
  • Med vrtenjem lahko v popolnosti spoznamo sebe, ko doživimo točko mirovanja v središču vrtenja: središče tornada, njegov vir, ki omogoča gibanje (vrtenje), je majhna mirujoča točka, imenovana tudi oko tornada, iz katere se v koncentričnih krogih širi njegova silna energija. Ko to točko med vrtenjem doživimo v sebi, spoznamo skrivnost sebe in stvarstva. 

Oddaja RTV SLO o vrtenju.

Prispevek o delu Kristine De Ventus je na 13,34 minute.

.

Vrtenje Delavnice

termini 2022 – 2023

7. – 18. 11. 2022
med tednom vsak dan
5:15 – 6:15 h
160 €  za prijave do 26. 10.

         *prijava* 

14. – 23. 6. 2023
6:15 – 7:30 h
14., 15. in 16. 6.
21., 22. in 23. 6.

::::::::

Človeka, ki je kdaj pogledal vase in ki ga zanima, kako deluje, zakaj mu nekaj uspe, drugo ne, kako je sploh sestavljen, ga slej ko prej ošvrkne misel, kaj je popolnost. Kaj je njegova lastna popolnost?

Svojo popolnost doživimo, ko se vrnemo k sebi. Ko se vse energije združijo v eno točko, ki implodira znotraj nas in nam omogoči doživetje lastne popolnosti.

Pospešena pot do tega doživetja je vrtenje. Zakaj in kako?
Vrti se celotno vesolje – planeti, zvezde, celice v našem telesu, atomi. Vse, kar je ustvarjeno, se giblje, vse pleše in vse se vrti.

Vrtenje je tehnika, ki nas v gibanju vrača k bistvu in zavestnosti. Omogoča nam spoznanje prepleta stabilnosti (moški princip) – hrbtenica ter vrtinčenja okoli hrbtenice (ženski princip).

Vrtenje uvrščamo med starejše in izjemno učinkovite tehnike. Vključuje celo telo – našo desno in levo stran, ki se v gibanju združita v eno točko, točko vrtenja znotraj nas. Ta točka postane naš magnetni center, v katerega se stekajo naše razpršene energije. Ta točka je točka tišine, v kateri se telo in um umirita.

V vrteči točki se razpršene in materializirane sile združijo in postanejo bolj fine, subtilne. Drugače povedano, združita se biološko telo in njegovo gorivo (življenjska energija, ogenj). Naš razpršeni notranji ogenj se med vrtenjem zbira v eno točko – v srce. Naše energetske centre oziroma čakre pa poveže v stabilno vertikalno os.

Vrteča – vračajoča se točka – je pomembna tako za posameznika kot tudi za vso naravo. Vračanje v tok zavesti, k notranji inteligenci k srcu, duši je naraven proces, ki se prebudi v dobi k zrelosti. Vrtenje je neke vrste reciklaža, s katero pozitivno recikliramo sile prejemanja in dajanja.

::::::: V program je vključena tehnika vrtenja in integracija. Naučili se boste tudi, kako se pravilno vrtimo. Da bi doživeli zgoraj opisano, ni dovolj, da se vrtimo kar tako. Ključno je, kako se vrtimo.

Priporočam, da pred vrtenjem 3 ure ne uživate hrane in pijače. Delavnica je zjutraj. S kavo in čajem počakajte do zaključka. Lahko pa spijete vodo. Lažje vam bo.

.

prijava_na_e-novice

.